Wat is een apk?

Apk of beter gezegd, de algemene periodieke keuring, is wettelijk verplicht. Dit om ongelukken te voorkomen, ongelukken die veroorzaakt kunnen worden door technische mankementen aan een auto. Ook voor de milieuveiligheid is het belangrijk om een auto regelmatig te controleren. Er zijn een aantal dingen over de keuring waarvan het belangrijk is een beetje kennis te hebben. In deze blog geven we een korte toelichting van de belangrijkste dingen.

Wat wordt gecontroleerd?
Een apk klinkt leuk, maar waar wordt nou echt naar gekeken? Er zijn een aantal hoofdonderwerpen. Dit zijn onderdelen die vaak verslijten of dingen die absoluut niet kapot mogen zijn als je rijdt met je auto. Er wordt dus naar de belangrijkste punt op het gebied van veiligheid en milieu gekeken. Voorbeelden hiervan zijn: een roetmeting, viergasmeting en de kilometerstand.

Roetmeting
Een roetmeting is niet voor iedere auto nodig. Auto's met een dieselmotor en met een bouwjaar van 1980 of later ondergaan een roetmeting tijdens de apk-keuring. Tijdens een roetmeting wordt de auto onbelast gedraaid en wordt het roetpercentage bekeken. Met het blote oog kan je de hoeveelheid roet zien. De meting duurt maar een paar seconden.

Viergasmeting
Auto's met een benzine- of lpg-motor met geregelde katalysator en met een bouwjaar van 1993 of later moeten een viergasmeting ondergaan. Dit gaat voornamelijk om uitlaatgassen. Met een viergasmeting worden de uitlaatgassen gemeten en wordt er bekeken of het percentage niet over het wettelijk afgesproken percentage gaat.

Kilometerstand
Deze is meestal wel bekend bij de mensen. Sinds 1999 is het noteren van de kilometerstand een wettelijk verplicht onderdeel van de apk. Dit is dan ook iets wat voor alle auto's geldt. Deze kilometerstand wordt geregistreerd. Als de kilometerstand dan omlaag is gegaan ten opzichte van de vorige apk-keuring, wordt daar een notitie van gemaakt. De kilometerstand is dan onlogisch.

Wat te doen bij een afkeuring?
Als de auto gebreken blijkt te hebben na de apk-keuring, wordt de auto afgekeurd. De eigenaar krijgt dan tot een bepaalde datum de tijd om het probleem op te (laten) lossen. Tot die vervaldatum, of bevestiging dat alles gemaakt is, mag de auto in principe niet op de openbare weg verschijnen.

Als de auto naar de garage is geweest, moet er een nieuwe apk-keuring gedaan worden, bijvoorbeeld door Autobedrijf Pars Rasol. Als alles nu wel goed is, dan kan je de auto gewoon gebruiken. Mocht de auto toch afgekeurd worden, dan is het vaak tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe auto. Reparaties zijn dan waarschijnlijk duurder dan de aanschaf van een nieuwe auto.Tags:
421 Woorden

Over ons

De beste informatie over car wash en autohandel! De autobranche is een economische sector waarin van alles gebeurt. Daarnaast is de sector gevarieerder dan veel mensen denken. Zo behoren garages, autofabrieken, car wash bedrijven, autohandelaren en natuurlijk de industrie die voor aanlevering van auto-onderdelen zorgt tot deze sector. Door de snelle veranderingen in de autobranche, denk aan de hoge vlucht die elektrisch rijden nu maakt, is het verstandig om als betrokkene informatie te kunnen lezen en op de hoogte te zijn van nieuwe en recente ontwikkelingen. Wil je precies weten wat er speelt in de wereld van car wash en autohandel? Ontdek op dit blog de beste tips van professionals, zoals autoverkopers en autowassers, en stel je vragen op het forum.

Zoeken

Archief

Recente artikelen

Wat is een apk?
15 maart 2022

Tags